20 грудня, 2019

Прес-анонс: Географічні зазначення в Україні

Прес-анонс: Географічні зазначення в Україні

Прес-анонс

Географічні зазначення в Україні: що прийде на зміну коньяку і чи знатимуть гуцульську бриндзю за кордоном?

 

26 грудня об 11:00 у Вінницькому пресклубі (Соборна, 68, ІІ поверх) говоритимемо про все ще доволі екзотичний для України об’єкт інтелектуальної власності – географічні зазначення, - якому прогнозують велике майбутнє й на наших теренах. З 1 січня набирає чинності нова редакція рамкового закону про географічні зазначення. Як це відіб’ється на локальних виробниках, які використовують у назві своєї продукції місцеві географічні назви?

Всі знають коньяк, шампанське, пармезан чи фету. Але не всім відомо, що перелічені назви є географічними зазначеннями, і тому можуть вироблятися лише на чітко визначеній території з дотриманням встановлених вимог.

Це означає, що українські виробники змушені відмовитися від використання цих та багатьох інших іноземних географічних зазначень, які Україна зобов'язалася охороняти на своїй території, підписавши Угоду про асоціацію з ЄС.

З іншого боку, система власних географічних зазначень в Україні перебуває наразі в процесі становлення, і лише щойно було зареєстровано перший український харчовий продукт з географічним зазначенням - гуцульську овечу бриндзю. Тепер на черзі інші продукти (серед них сир, мед, ягоди, вино, алкогольні напої), робота над реєстрацією яких продовжиться наступного року.

Про концепцію географічних зазначень, переваги їх запровадження для виробників, споживачів і територій, а також про перспективи українських географічних зазначень розповість Іван Гайванович, національний експерт з маркетингу і комунікацій проекту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні». Також до участі в обговоренні запрошені представники місцевих товаровиробників.